Відбувся фінал Всеукраїнського студентського професійного творчого конкурсу проектів з екологічного та енергетичного менеджменту.

У рамках ІІІ Міжнародного екологічного форуму «Екофоруму-2019» 31 травня відбувався фінальний етап Всеукраїнського студентського професійного творчого конкурсу проектів з екологічного та енергетичного менеджменту.
Конкурс проектів був започаткований у 2017 році кафедрою підприємництва, менеджменту організацій та логістики факультету менеджменту Запорізького національного університету на регіональному рівні, а з 2018 року отримав статус Всеукраїнського.
Ініціатива проведення конкурсу проектів, метою якого є формування умінь дослідницької та проектної діяльності в сфері екологічного та енергетичного менеджменту, сприяння підвищенню рівня еколого-правової освіти, розвитку екологічної культури в суспільстві знайшла всебічну підтримку, серед представників міської ради м. Запоріжжя та була схвалена на рівні Міністерства освіти і науки України, так в наказі МОН України №279 від 28.02.2019 ЗНУ призначено базовим закладом вищої освіти щодо проведення конкурсу.
Під час відкриття фінального етапу конкурсу проректор з наукової роботи ЗНУ, Голова журі конкурсу Геннадій Васильчук відзначив масштабність заходу, який залучив до вирішення екологічної проблематики широке академічне коло, наголосив на зацікавленості та активній участі в конкурсі студентів та науковців. Геннадій Васильчук всебічно підтримуючи організацію та проведення конкурсу, підкреслив важливість того, що цей конкурс став традиційним і знаним на всій України. В цьому році участь у конкурсі прийняли 64 представники з 21 закладу вищої освіти України. Організаційний комітет отримав 44 проекти, з різних куточків України. Географія походження проектів вражає: Київ, Львів, Мукачево, Івано-Франківськ, Вінниця, Житомир, Маріуполь, Одеса, Суми, Харків, Запоріжжя.
До участі в фінальному етапі членами журі конкурсу було рекомендовано 22 проекти, які мали вагому практичну складову та найбільш відповідали таким критеріям: сприяння відповідальному ставленню суспільства до навколишнього середовища, презентували методи подолання поведінкових бар’єрів щодо раціонального споживання природних ресурсів, мали перспективи подальшого розвитку та впровадження, були комерційно привабливими або мали соціальну складову.
За словами координатора проведення конкурсу та заступника голови журі, завідувача кафедри підприємництва, менеджменту організацій та логістики ЗНУ, професора Людмили Бухаріної, представлені на конкурс проекти відображають результати науково-практичних досліджень питань екології, енергозбереження, проблем утилізації промислових та побутових відходів; забруднення навколишнього середовища в умовах промислових міст; ресурсозбереження в умовах обмеженості ресурсів; вплив урбанізації на навколишнє середовище; екологічну, соціальну та економічну складові сталого розвитку; питання еколого-економічного розвитку держави та регіону; стратегічного та інноваційного розвитку підприємств; проблеми розвитку рекреаційної та природоохоронної діяльності; правове забезпечення екологічної безпеки.
Людмила Бухаріна зазначила, — «ми всі розуміємо, що екологічні проблеми — це глобальний виклик, але ми, взяли на себе сміливість відповідати на цей виклик локально, поки на рівні студентських проектів».
Під час захисту студенти демонстрували цікаві презентації, відбувався активний обмін думками та ідеями, пошук реальних шляхів збереження довкілля.
Учасники представили, зокрема, проекти на теми: «Генерація електричної енергії на очисному комплексі» (Головешко Олександр, Терещенко Артем), «Біоенергетичний проект вирощування енергетичної верби» (Доманішевська Марина, Сафонова Ольга), «Еко-готель – стратегічний чинник сталого розвитку сільських територій» (Корольова Єва), «Стратегії розвитку екологічного підприємництва в сучасних умовах» (Гнилицька Віта), «Вертикальні сади Південної Пальміри» (Болюх Анастасія) та інші.
Під час захисту у фіналі проекти оцінювались за такими критеріями: актуальність, творчий підхід, наукова новизна, обґрунтованість, презентаційні навички, чіткість викладення матеріалу, вміння вести науковий діалог, придатність проекту для практичного застосування.
Переможці та призери конкурсу були нагороджені дипломами I-III ступенів, а їх наукові керівники почесними грамотами.
Переможцями конкурсу стали: Олександр Шапран (Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана), Євген Олешко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, та Олена Гаркавенко (Херсонський державний аграрний університет).
Серед призерів конкурсу є представники ЗНУ, так диплом ІІ ступеню отримали студенти юридичного факультету — Болобан Дмитро та Соколенко Денис (науковий керівник — професор Тетяна Коломоєць), дипломи ІІІ ступеню вибороли Вікторія Христова-студентка факультет менеджменту ЗНУ, (науковий керівник- професор Дамір Бікулов) та Бекдаміров Еміль, студент Інженерного інституту ЗНУ (наукові керівники- професор Валентина Воронкова та професор Наталя Метеленко).
Учасники конкурсу проектів висловили щиру вдячність організаторам конкурсу за можливість брати участь у таких заходах та відзначили надзвичайно високий рівень проведення конкурсу.
Організаційна підготовка і проведення конкурсу відбувались у плідній співпраці Запорізького національного університету із Запорізькою торгово-промисловою палатою і, особисто Віце-президентом торгово-промислової палати, доктором економічних наук, Дмитром Антонюком, якому оргкомітет щиро дякує за неймовірну допомогу.

РІШЕННЯ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ КОНКУРСУ

Фотогалерея конкурсу за посиланням
Оргкомітет конкурсу

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *