Відбувся І Міжвишівський конкурс студентських наукових робіт «Екологічний і енергетичний менеджмент»

news-40433-ukr-2017-06-02-13-33-07-small-img_8558Першого червня 2017 року в рамках міжнародного екологічного форуму «Еко Форум-2017», що проходив у м. Запоріжжі на базі виставкового комплексу «Козак-Палац» відбувся І Міжвишівський конкурс студентських наукових робіт із тематичного напряму «Екологічний і енергетичний менеджмент». Він був організований та проведений за ініціативи віце-президента Запорізької торгово-промислової палати Дмитра Антонюка та науковців кафедри підприємництва, менеджменту організацій та логістики Запорізького національного університету: Людмили Бухаріної, Віктора Шишкіна, Сергія Богданова, Наталії Гуржій, Артема Сучкова та Оксани Онищенко. Всебічну підтримку під час організації конкурсу було надано проректором з наукової роботи Запорізького національного університету Геннадієм Васильчуком.
Метою проведення конкурсу було визначено сприяння активізації науково-дослідної роботи студентів у галузі енергетичного та екологічного менеджменту, поширення інформації щодо екологічних і соціальних переваг ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів і технологій енергозбереження, формування екологічної культури в суспільстві та підтримки обдарованої студентської молоді.
Ініціативу проведення наукового конкурсу, який мав надзвичайно важливий соціальний складник було активно підтримано науковцями Олексієм та Іриною Назаренками – представниками Запорізької державної інженерної академії – та Василем Доненком, Ларисою Щербиною і Тетяною Лук’яновою від Запорізького національного технічного університету та Наталією Солідор – представницею Приазовського державного технічного університету.
Конкурс проводився у два етапи: на першому – відбулося подання наукових робіт до конкурсної комісії, оцінювання та відбір кращих робіт для участі у другому етапі – презентації та захисту.
Приємно вразила активність та зацікавленість студентства у написанні наукових робіт із екологічної тематики. Свої роботи конкурсанти присвятили вирішенню питань утилізації відходів, проблемам водопостачання, розробці шляхів мінімізації енергоспоживання, переробці термальних стічних вод, використанню сонячної енергії, застосуванню методу екологічної оцінки будівельних матеріалів, використанню геотермальних теплових насосів, оборотного водопостачання, інвестуванню в офшорну вітроенергетику тощо.
До фіналу конкурсу було запрошено авторів 11наукових робіт, які презентували свої науково-практичні напрацювання, відповідали на запитання членів конкурсної комісії та інших учасників фіналу конкурсу.
Презентація відбулася у робочій дружній атмосфері, де взаємодіяли досвідчені та молоді науковці, які представляли різні наукові галузі: теплоенергетику, менеджмент, цивільне будівництво, управління проектами, економіку, логістику тощо. Саме міждисциплінарний підхід надав міжвишівському конкурсу наукових робіт особливого цінного науково- практичного змісту. За результатами захисту були визначені переможці та учасники, що посіли призові місця.
Грамотою за 1 місце була нагороджена студентка Приазовського державного технічного університету (м. Маріуполь) Тищенко Вероніка за представлений «Інноваційно-інвестиційний проект будівництва офшорної вітроелектростанції потужністю 400 МВт в шельфі Азовського моря», грамотою за 2 місце були нагороджені: студентка ЗДІА Горшкова Юлія за наукову роботу «Переробка термальних стічних вод» та студент ЗНТУ Іщенко Сергій за наукову роботу «Застосування методу екологічної оцінки будівельних матеріалів при порівнянні різних аспектів впливу на навколишнє середовище». Студентка ЗНУ Федяніна Анастасія з роботою «Використання геотермальних теплових насосів для опалення домогосподарств» , аспірант 1 року навчання ЗНУ Титарчук Дмитро з проектом «Сонячні лавки як ідея для соціального підприємництва» та студентка ЗДІА Грегуліч Анастасія з проектом «Проектування дитячого центру з низьким споживанням енергії» посіли почесне 3 місце. В окремій номінації за сприяння обміну міжнародним досвідом був відзначений студент ЗНТУ Васім Каташ (Waseem Ahmed Abdallah Qtach), який представив наукову роботу «Renewable energy potential and practical using in Jordan». Також подяками за участь були відзначені наукові керівники та організатори конкурсу. Вони висловили щиру подяку Запорізькій торгово-промисловій палаті за можливість проведення фіналу конкурсу у конфернц-залі «Козак-Палацу» з використанням сучасного мультимедійного обладнання і забезпечення відзнаками та подарунками учасників заходу. А також зазначили, що сподіваються продовжити у майбутньому проведення започаткованого конкурсу та його масштабування на національному рівні.news-40433-ukr-small-img_8587

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *