У ЗНУ відбулося засідання круглого столу в рамках заходів до Європейського дня логістики

Двадцять сьомого квітня, на факультеті менеджменту ЗНУ в рамках святкування Європейського дня логістики («Supply Chain Day») відбулося засідання круглого столу на тему «Потенціал розвитку логістичної інфраструктури Запорізького регіону». Участь у його роботі взяли представники ректорату університету, викладачі та студенти факультету менеджменту, а також гості університету, які працюють у галузі логістичних технологій, – регіональний директор ТОВ СП «Нібулон» Володимир Горішний, генеральний директор Міжнародного аеропорту Запоріжжя Віктор Бескупський та начальник технічного відділу Запорізької дирекції залізничних перевезень ПАТ «Укрзалізниця» Сергій Юшко.
Європейський день логістики на факультеті менеджменту святкують уже не перший рік. Ініціаторами та організаторами його проведення традиційно виступають завідувач кафедри підприємництва, менеджменту організацій та логістики, професор Людмила Бухаріна та викладачі цієї кафедри – професор Наталія Гуржій, доценти Віктор Шишкін, Артем Сучков, Оксана Онищенко, Світлана Маркова, асистент Катерина Тарабан та інші. Підтримку в проведенні заходу надав віце-президент Запорізької торгово-промислової палати Дмитро Антонюк.
За традицією, у цей день промислові, торгівельні та логістичні підприємства запрошують широкий загал для ознайомлення з різноманітними напрямами логістичної діяльності, а також задля популяризації професії логіста. У рамках фахового свята студенти факультету менеджменту також щороку проводять цілу низку заходів та відвідують підприємства Запорізької області. Окрім того, цього року під час Дня логістики в ЗНУ відбулося засідання круглого столу «Потенціал розвитку логістичної інфраструктури Запорізького регіону», у якому взяли участь фахівці галузі логістики, та семінар для студентів «Перспективи розвитку підприємництва та комерційної логістики в Запорізькому регіоні».
Під час засідання круглого столу гості – фахівці з логістики та керівники провідних підприємств області – розповіли присутнім про розвиток, досягнення та нагальні проблеми у даній галузі, а також відповіли на поставлені їм запитання.
Від імені деканату та факультету менеджменту загалом гостей привітала професор Наталія Гуржій. Вона й окреслила напрям роботи учасників засідання. Також у заході взяв участь проректор з наукової роботи Геннадій Васильчук. Він представив власне бачення проблем логістики Запорізького регіону і вказав на досвід Японії у вирішенні питань цієї галузі. Проректор порекомендував студентам скористатися порадами провідних логістів області та формувати власні компетенції, адже представлені цього дня в університеті підприємства у майбутньому стануть їхніми потенційними роботодавцями.
Представник компанії «Нібулон» Володимир Горішний коротко розповів про діяльність очолюваної ним регіональної структури (до якої входять Запорізька та Дніпровська області), розвиток її інфраструктури і тенденції, якими на сьогодні характеризується вітчизняна логістика. Галузь стрімко розвивається і потребує великої кількості фахівців із логістики тощо. До речі, він відзначив, що працівники цієї компанії мають неабиякі перспективи кар’єрного росту. Володимир Васильович – молодий керівник, який пройшов шлях від звичайного співробітника до регіонального директора, – поділився досвідом та професійними секретами із молоддю. Йшлося про методи запобігання простоїв продукції, ефективного управління перевезеннями, нагальні потреби галузі та шляхи вирішення цих проблем. Зокрема, «Нібулон» займається постачанням зерна українських виробників закордон (близько 50 країн світу). Розвивається мережа нових елеваторів, підвищується потужність терміналів для прийому та зберігання зернових, пропускна здатність. Як зауважив фахівець, найбільш економічно доцільним у галузі перевезень сьогодні виступає водний транспорт, мережа якого швидко розростається.
Про розвиток інфраструктури повітряного транспорту у Запорізькому регіоні, специфіку пасажирських та вантажоперевезень докладно розповів присутнім генеральний директор Міжнародного аеропорту Запоріжжя Віктор Бескупський. Після приватизації очолюваного ним підприємства, господарем якого з 2013 року виступає місто Запоріжжя, почалася нова хвиля підйому. За рахунок власних надходжень підприємства та бюджету міської ради сьогодні ремонтується посадково-злітна смуга, заплановане будівництво нового терміналу, потужність якого має скласти 400-600 пасажирів на добу тощо. Окрім того, запорізький аеропорт має вигідне географічне розташування: до нього підходить залізнична гілка, дві автомобільні траси, неподалік – річний порт. Керівництво передбачає після завершення всіх запланованих робіт стрімкий розвиток підприємства, адже вже сьогодні формуються в Україні логістичні потоки у напрямку «Європа – Азія». Відтак тут очікують на роботу молодь – випускників вишів та коледжів, фахівців із різних напрямів, у тому числі – з логістики.
Змінюється й структура керування ПАТ «Укрзалізниця», адже сьогодні почала реалізовуватися суттєво нова логістична концепція. Про розвиток цього підприємства розповів начальник технічного відділу Запорізької дирекції залізничних перевезень Сергій Сушко. Зокрема, за його словами, планується закупівля нових поїздів, залучення іноземних інвесторів до виконання завдань галузі, суттєві зміни відбуваються в інфраструктурі тощо.
Усі доповіді викликали жвавий інтерес як серед студентів, так і серед викладачів, які дискутували з приводу окремих проблем, а також ставили цікаві запитання. Наприкінці заходу його організатори подякували гостям за змістовне й корисне спілкування.

Leave a Reply

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *